مخزن آب
روش هاي نظافت و تميز كردن مخزن آب
اطمينان از تميز بودن و نظافت دوره اي مخزن آب، به خصوص در مواردي كه از آن ها به عنوان مخزن آب شرب استفاده مي شود بسيار ضروري است. تمامي انواع مخازن آب اعم از: مخازن آب فلزي، استيل، مخزن پلي اتيلن ، فايبرگلس و … بعد از مدتي به دليل انباشت رسوبات وارد شده به همراه آب لوله كشي شهري امكان رشد گونه هاي مختلفي از باكتري را در ميان لايه هاي رسوب يافته فراهم مي آورند . بيشتر اين باكتري ها بيماري زا نيستند ولي مي توانند آب را طعم دار و كمي نامطبوع كنند .
عدم پاكسازي اين مواد باعث تغيير طعم و افت كيفيت آب مصرفي خواهد شد. همچنين شستشو و نظافت تانكر و منبع آب به قدري با اهميت است كه سازمان بهداشت جهاني براي مبارزه با بيماري هاي خطرناك و مسري، در دستورالعمل هاي خود به اين موضوع اشاره كرده است.
نظافت و تميز كردن مخزن آب پلي اتيلن (پلاستيكي)
به علت اهميت بالاي نظافت مخازن آب خانگي، ما در ادامه اين متن، نحوه تميز كردن مخازن آب را در دو حالت مجزا براي شما خوانندگان عزيز آورده ايم.
حالت اول: به داخل مخزن آب دسترسي كافي وجود ندارد
به كمك سيستم لوله كشي باي پس موقتا مخزن دخيره را از مدار خارج كرده و مستقيم از آب شهري استفاده نماييد. به ازاي هر ده ليتر آب ۵ قطره و يا به ازاي هر ۱۰۰ ليتر آب يك قاشق چاي خوري از محلول آب ژاول با كلر ۵ درصد و يا همان وايتكس ( سفيد كننده حاوي هيپوكلريد سديم موجود در بازار محصولات خانگي ) را داخل مخرن بريزيد. درب آن را ببنديد و براي مدت ۱۲ ساعت مخزن را به حال خود بگذاريد و سپس آب آن را كامل تخليه نموده و مخزن را با آب تميز پر نماييد. اين كار را مي توانيد به دفعات در سال انجام دهيد . به عبارت ديگر هر وقت احساس كرديد آب مخزن كمي طعم دار شده، مي توانيد با اين روش براي مدتي از دست طعم نامطبوع آن خلاص شويد.
حالت دوم: به داخل مخزن سه لايه دسترسي داريد
در اين حالت، نظافت و شستشوي مخزن آب بهتر و كامل تر انجام مي شود. براي انجام اين كار شما نياز به وايتكس، سيم ظرفشويي، اسكاچ، برس نظافت مناسب و آب فشار قوي (ترجيحا پمپ كارواش خانگي) داريد. پس از تهيه كردن موارد بالا، طبق اين دستورالعمل، مخزن آب خانگي خود را به راحتي تميز كنيد!
ابتدا مخزن را از آب خالي كنيد؛ سعي كنيد حين تخليه، با ايجاد تلاطم، رسوبات داخل مخزن را تا حد امكان خالي كنيد. سپس ديواره هاي داخلي را با اسكاچ، سيم ظرفشويي و يا برس نظافت بشوريد. در ادامه پس از سابيدن ديواره هاي داخلي مخزن، آن ها را با آب فشار قوي (فشار آب كارواش) بشوييد و بعد از آن تركيبي از وايتكس و آب را به نسبت يك قاشق چاي خوري وايتكس در ۳٫۵ ليتر آب درست كنيد. (وايتكس با كلر ۵ درصد). داخل مخزن را با اين تركيب به وسيله برس نظافت آغشته كرده و براي ۲ ساعت به همان حال بگذاريد. بعد از ۲ ساعت داخل مخزن را به طور كامل با آب فشار قوي (فشار آب كارواش) بشوييد و سپس آن را كاملا تخليه كنيد. در آخرين مرحله، مخزن آب را با آب تميز پر كنيد.
نكته مهم: در فرآيند شستن مخازن بزرگ كه مي بايست نفر داخل مخزن شود، به دليل استفاده از وايتكس و گاز كلر موجود در آن، تحت هيچ شرايطي نبايد درب مخزن بسته باشد. پس از گردش هوا داخل مخزن اطمينان حاصل نماييد.
نكته مهم: در فرآيند شستن مخازن بزرگ كه مي بايست نفر داخل مخزن شود به دليل استفاده از وايتكس و گاز كلر موجود در آن تحت هيچ شرايطي نبايد درب مخزن بسته باشد و از ورود و خروج هوا به داخل مخزن اطمينان حاصل نماييد.
بازه هاي زماني تميزكردن و نظافت مخازن آب
اينكه در چه بازه هاي زماني بايد اقدام به شستشو و تميزكاري مخازن و تانكر هاي آب كرد، به طور مستقيم به كيفت آب ورودي به مخزن بستگي دارد. ولي به طور كلي اين كار حداقل يكبار در سال مورد نياز است. اگر سختي آب و ذرات جامد معلق در آن زياد باشد ، به همان ميزان، مقدار بيشتري از رسوبات نيز در كف و ديواره هاي مخزن شكل مي گيرد و گاهي لازم است تا چند بار در سال مخزن را تميز كنيم.
ضد عفوني نمودن آب داخل مخزن براي مصارف بهداشتي :
ممكن است شما به هر دليلي مقداري آب داخل مخزن داشته باشيد كه به بهداشتي بودن آن اطمينان كامل نداريد. براي ضد عفوني نمودن آب داخل مخزن، مي توانيد مطابق جدول زير با كمك آب ژاول با كلر ۵ درصد يا همان محلول سفيد كننده موجود در بازار كه به نام وايتكس شهرت يافته است، نسبت به گندزدايي آب مورد نيازتان اقدام كنيد. پس از اضافه نمودن ميزان ذكر شده در جدول از محلول سفيد كننده خانگي يا همان وايتكس بين يك تا دو ساعت آب را داخل مخزن، ترجيحا دربسته، به حال خود بگذاريد. هدف ، رساندن ميزان كلر محلول در آب به اندازه دو پي پي ام ( ۲PPM) است تا به خوبي ضد عفوني و گندزدايي آب انجام گردد.
محل قرار گيري جدول
حجم آبي كه نياز به گندزدايي دارد (ليتر) ميزان كاربرد وايتكس يا آب ژاول (كلر ۵%)
۴٫۵ ۲ قطره يا ۰٫۱۸ ميلي ليتر
۱۰ ۵ قطره
۲۳ ۱۱ قطره
۴۵ ۲۲قطره يا ۱٫۸ ميلي ليتر
۲۲ ۳/۴ قاشق چايخوري يا ۴ ميلي ليتر
۲۰۵ ۸ ميلي ليتر يا يك و نيم قاشق چايخوري
۲۳۰ ۹ ميلي ليتر يا يك و دوسوم قاشق چايخوري
۴۵۰ ۱۸ ميلي ليتر يا سه و نيم قاشق چايخوري
۱۰۰۰ ۴۰ ميلي ليتر يا ۸ قاشق چايخوري
۲۲۰۰ ۹۰ ميلي ليتر يا ۶ قاشق غذاخوري
۴۵۵۰ ۱۸۰ ميلي ليتر يا ۱۲ قاشق غذاخوري
پرسش هاي متداول
آيا نظافت و تميز كردن مخزن ذخيره آب الزامي است؟
انباشت رسوبات وارد شده به همراه آب لوله كشي شهري و عدم پاكسازي اين مواد باعث تغيير طعم و افت كيفيت آب مصرفي خواهد شد. شستشو و نظافت منبع آب و تانكر آب به قدري با اهميت است كه سازمان بهداشت جهاني براي مبارزه با بيماري هاي خطرناك و مسري در دستورالعمل هاي خود به اين موضوع اشاره كرده است.
مخزن آبي كه به داخل آن دسترسي كافي وجود ندارد را چگونه نظافت و تميز كنيم؟
به كمك سيستم لوله كشي باي پس موقتا مخزن ذخيره را از مدار خارج كرده و مستقيم ار آب شهر استفاده نماييد. به ازاي هر ده ليتر آب ۵ قطره و يا به ازاي هر ۱۰۰ ليتر آب يك قاشق چايخوري از محلول آب ژاول با كلر ۵ درصد و يا همان وايتكس ( سفيد كننده حاوي هيپوكلريد سديم موجود در بازار محصولات خانگي ) را داخل مخرن بريزيد .
مخزن آب كه به داخل آن دسترسي وجود دارد را چگونه نظافت و تميز كنيم؟
در اين حال نظافت و شستشوي مخزن آب بهتر انجام مي شود. براي انجام اين كار شما نياز به وايتكس، سيم ظرفشويي، اسكاچ، برس نظافت مناسب و پمپ كارواش خانگي داريد. مخزن را از آب خالي كنيد سعي كنيد حين تخليه با ايجاد تلاطم رسوبات داخل مخزن را تا حد امكان تخليه كنيد. سپس ديواره هاي .
زمان بندي نظافت و تميز كردن مخازن آب چگونه است؟
اينكه در چه بازه هاي زماني بايد اقدام به شستشو و تميزكاري مخازن و تانكر هاي آب كرد به طور مستقيم به كيفت آب ورودي به مخزن بستگي دارد. ولي به طور كلي اين كار حداقل يكبار در سال مورد نياز است. اگر سختي آب و ذرات جامد معلق در آن زياد باشد ، به همان ميزان، مقدار بيشتري از رسوبات نيز در كف و ديواره هاي مخزن شكل مي گيرد و گاهي لازم است چند بار در سال مخزن را نظافت كنيم.
چگونه آب داخل مخزن براي مصارف بهداشتي ضد عفوني كنيم؟
براي ضد عفوني نمودن مي توانيد مطابق جدول زير با كمك آب ژاول با كلر ۵ درصد يا همان محلول سفيد كننده موجود در بازار كه به نام وايتكس شهرت يافته است نسبت به گندزدايي آب مورد نيازتان اقدام كنيد.
برچسب: